FAQ
Hur bygger vi Igloo Åre?
Igloo Åre byggs av natursnö och byggs på nytt upp varje år. Därför kommer den aldrig att se likadan ut år för år. Igloo Åre tar ca 3000 timmar att bygga upp och arbetet sätts igång så fort Moder Natur släpper till tillräckliga mängder med snö.
Vilken temperatur ska jag ställa in mig på?
Snö har normalt en temperatur på ca 0 till några minusgrader. Snön isolerar bra emot alla temperatursvängningar vilket gör att temperaturen inne i igloon sällan förändras i någon högre grad. När det är fullt med gäster och alla äter varm mat så kan temperaturen stiga något men går ganska snart ner igen till det normala.
Hur fungerar lufttillförseln?
Snön innehåller massor med luft så redan där räcker luften länge. Sängplatserna ligger högre än omgivningen och syret stiger. Ytterdörrarna är nästan alltid vidöppna för stor luftcirkulation. Varje igloo är dessutom minst 3 m i tak vilket innebär massor med luft. Ventilationshål finns också i varje igloo.
Vad ska man ha på sig?
Igloo Åre ligger på gränsen till kalfjället. Här finns alla vädertyper inklusive kyla och hård vind. Därför måste man också klä sig därefter. Inne i igloon är det konstant ett par minusgrader.
•Rejäla, varma vinterkläder för utomhusbruk, som tex för utförsåkning.
•Rejäla, varma vinterskor. Skoterkängor eller varma vinterkängor funkar bäst.
•Varma handskar
•Torra, varma strumpor, varma långkalsonger eller underställ helst i ull.
•Handduk, badkläder och gärna tofflor till och från bubbelbad.
•Ficklampa eller pannlampa samt tandborste
•En liten ryggsäck eller liten väska för din packning. Undvik stora resväskor.
•Igloo Åre håller med sovsäck och liggunderlag.
Kan en igloo rasa ihop?
Vi använder både natursnö och konstsnö. Snön transporteras sedan med stora snöslungor. Därmed förändras snöns kristaller så att snön blir komprimerad och hård. Tak och väggar är ca 1 meter tjocka och genom valvformen på igloon så blir det också mycket stabilt. Redan romarna visste att man kunde bygga valv med hög styrka och det är samma princip i en igloo. Som säkerhetsåtgärd görs ständiga mätningar av tjocklek och hållfasthet och den dag svagheter upptäcks stängs verksamheten omedelbart.
Vem kan övernatta i en igloo?
Alla som känner sig friska och tycker att detta är en spännande upplevelse i vår friska natur övernatta hos oss.
De flesta övernattar bara en natt, men man bör veta att de hygieniska förhållandena inte är idealiska då dusch och rinnande vatten saknas.
Från ankomst på kvällen till avresa efter frukost finns en värd på plats. Allt för ökad säkerhet och gott värdskap.
Vad får man äta och dricka?
De flesta väljer att byta ut soppan mot en 5-rättersmeny med bland annat jämtländska specialiteter. Denna måste förbokas helst 1 vecka innan ankomst.
Kan man ta med sig husdjur?
Nej, tyvärr. De flesta hundar och katter är inte lämpade för det utomhusklimat som råder under så lång tid.
Hur ser sängen ut?
Grunden är en säng av snö. Isolerande material tillsammans med en madrass. Sedan tillkommer en sovsäck med lakan gjord för riktig polarkyla. Vi rekommenderar att man sover i enbart varma underkläder eller t-shirt.
Finns toalett?
Ja, det finns enklare förpackningstoalett. Rinnande vatten finns ej.
Vad händer om det blir dåligt väder?
Igloovärden samarbetar med säkerhetsansvarig på liftarna och bestämmer hur och om det är möjligt att resa till eller från Igloo Åre. Inne i igloon är man väldigt väl skyddad emot väder och vind. Temperaturen är konstant och vädret utanför märks knappast. Det är mycket få tillfällen under de senaste 9 åren vi har fått ställa in övernattningar på grund av vädret.